Detoxikace

10 zdravotních přínosů borůvek

Autor:   | 

Borůvky jsou sladké, výživné a neskutečně populární. Svoje označení superpotraviny si rozhodně zaslouží. Mají málo kalorií a obsahují pozoruhodné množství zdraví prospěšných látek. Abychom vás přesvědčili o úžasnosti borůvek, vyjemnujeme 10 jejich přínosů, které jsou ověřené výzkumy.

Borůvky mají málo kalorií, ale spoustu výživných látek

Borůvky patří mezi nejvýživnější bobule. Jeden hrnek borůvek (148 gramů) obsahuje:

  • 4 gramy vlákniny,
  • 24 % doporučené denní dávky vitamínu C,
  • 36 % doporučené denní dávky vitamínu K,
  • 25 % doporučené denní dávky manganu
  • a další menší množství různých vitamínů a minerálů.

Kromě toho obsahují 85 % vody, jen 84 kalorií a 15 gramů sacharidů. Borůvky jsou zkrátka skvělým zdrojem mnoha různých výživných látek.

Shrnuto a podtrženo: Borůvky jsou velice populární a není divu. Mají málo kalorií, hodně vlákniny, vitamínu C a K.

super boruvky

Borůvky jsou královnami všech antioxidantů

Antioxidanty jsou důležité. Ochraňují naše těla před volnými radikály, molekulami, které mohou poškodit buněčnou strukturu a přispět ke stárnutí a vzniku nemocí, jako je rakovina. Hlavní antioxidanty v borůvkách patří do skupiny polyphenolů, kterým se říká flavonoidy. Jedna konkrétní skupina flavonoidů, anthocyany, je zodpovědná za většinu zdravotních benefitů. Je o nich totiž známo, že dokáží přímo zvýšit úroveň antioxidantů v těle.

Shrnuto a podtrženo: Borůvky mají nejvyšší množství antioxidantů ze všech běžně konzumovaných druhů ovoce a zeleniny. Flavonoidy jsou přitom nejvýznamněji zastoupeny.

Borůvky minimalizují poškození DNA a chrání tak proti stárnutí a rakovině

Poškození DNA je součástí každodenního života. Říká se, že se projevuje desetitisíckrát denně v každé buňce těla. DNA poškození je jedním z důvodů, proč stárneme, a hraje roli i v rozvoji nemocí, jako je rakovina. Protože jsou borůvky bohaté na antioxidanty, mohou pomoci neutralizovat některé volné radikály, které poškozují naše DNA. V jedné 4 týdny trvající studii pilo 168 účastníků každý den 1 litr nápoje z rozmixovaných borůvek a jablečného džusu. Na konci studie bylo DNA poškození způsobené volnými radikály redukováno o 20 %. Tyto výsledky byly potvrzeny i menšími studiemi, během kterých se používaly čerstvé nebo práškové borůvky.

Shrnuto a potrženo: Několik studií prokázalo, že borůvky a borůvkový džus dokáží ochránit DNA, zmírnit projevy stárnutí a preventivně bojovat proti rakovině.

antioxidanty

Borůvky chrání cholesterol v krvi proti tomu, aby se poškodil

Poškození nehrozí jenom buňkám a DNA. Antioxidanty v borůvkách mají schopnost ochránit i LDL lipoproteinty (tzn. špatný cholesterol) od poškození, díky čemuž nás chrání před srdečními chorobami.

Borůvky možná snižují krevní tlak

Pravidelný příjem borůvek s sebou v mnoha studiích přinesl i snížení krevního tlaku.

Borůvky možná působí preventivně proti srdečním chorobám

Existují důkazy, že pravidelná konzumace borůvek může chránit proti infarktům.

Borůvky mohou pomoci udržovat mozkovou funkci a zlepšit paměť

Stres může urychlit proces stárnutí mozku a mít negativní efekt na jeho funkčnost. To nechceme, že? Antioxidanty v borůvkách mají pozitivní vliv i na mozek, protože mu pomáhají správně fungovat a odsunout proces stárnutí.

Anthocyaniny v borůvkách mohou mít anti-diabetické dopady

Několik studií dokázalo, že mají borůvky anti-diabetické efekty, díky kterým pomáhají snížit hladinu krevního cukru a zlepšit citlivost inzulínu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Látky v borůvkách mohou bojovat proti močovým infekcím

Borůvky, stejně jako brusinky, obsahují látky, které působí preventivně proti konkrétním bakteriím, jež mohou způsobit urologické potíže. To se může hodit v boji proti nemocem močových cest, že?

Borůvky vám pravděpodobně pomůžou při regeneraci svalů po namáhavém cvičení

Příjem borůvek může redukovat poškození na buněčné úrovni a minimalizovat bolesti po svalovém výkonu.

Zapište si za uši!

Je jasné, že borůvky jsou neskutečně zdravé a výživné. To, že jsou sladké, barevné a můžete si je vychutnat čerstvé nebo zmražené, je jen chutný bonus.

Přidejte komentář