Diety

5 tipů, jak hřešit při dietě bez výčitek

Autor:   | 

Může vás to překvapit, ale ti, kteří si při dietě občas zahřeší, jsou ve světě hubnutí častými vítězi. Je to tím, že pokud ví, jak na to, a stanoví si správné podmínky, můžou si díky plánovanému týdennímu hříchu v podobě pizzy nebo dortu nakopnout metabolismus a zároveň zahnat pocit deprivace. Ve skutečnosti si tím vlastně zvýší šanci na úspěšné zhubnutí i na to, že u dietního plánu zůstanou dlouhodobě a nevzdají se při první návštěvě kavárny a pohledu na vitrínu s dorty.

1 Sedněte si ke stolu (sedačky u baru nechte jiným)

Odolejte případné chuti sednout si v restauraci na vysokou sedačku u baru nebo jíst a přitom koukat na zápas či oblíbený seriál.

Výzkumy dokazují, že lidé, kteří se při jídle dívají na televizí, sní o 10 % víc potravin. Kromě toho jedlíci, kteří se při jídle rozptylují jinými podněty, sní celkově o 25 % víc kalorií během dne. Díky tomu, že si jídlo vychutnáte v klidu a u stolu, si můžete ušetřit stovky kalorií. To samozřejmě platí, i když jíte v domácím prostředí. Vypněte seriál či Zprávy a užijte si své jídlo!

jidlo u stolu

2 Objednejte si ten nejlepší typ hříšného jídla

Některá hříšnější jídla jsou zkrátka lepší než jiná. Takové „horší” jídlo, které je bohaté na sacharidy i bílkoviny, vám může vlastně pomoct v pokračování s dietou. Proč? Sacharidy mohou mít velký vliv na úroveň leptinu, který pomáhá spalovat tuk a zajistí pocit sytosti. A bílkoviny mají velký vliv na déle trvající pocit uspokojení díky tomu, že ovlivňují hormony regulující vaši chuť k jídlu a že k jejich spalování tělo potřebuje nejvíce energie. Chcete konkrétní příklad? Nemáte chuť třeba na několik rolek sushi? Steak a brambory? Palačinky a omeletu z vaječných bílků? Špagety a masové kuličky? Možností je spousta…

3 Vyhněte se nejhoršímu typu jídelních hříchů

Jídlo, které obsahuje hodně tuků, se vám začne vracet v podobě tukových polštářků spíš než jídlo obsahující spousty sacharidů. Tuk v jídle se v těle uchovává v podobě tuku snadněji než sacharidy nebo bílkoviny. Aby vaše tělo převedlo molekuly sacharidů do velice odlišných molekul tuku, musí samo o sobě spalovat energii (kolem 25 % na gram sacharidu). Na druhou stranu – tuk v jídle je chemicky podobný tělesnému tuku a tak tělo nespotřebuje skoro žádnou energii, když ho přeměňuje. Navíc se o tuku nedá říct, že by byl bůhvíjak efektivní při zvyšování hladiny leptinu, takže kvůli němu promrháte dočasné zrychlení metabolismu. Vyhněte se jídlům, která s sebou přináší znatelně víc tuků. O co konkrétně jde? O krémové těstoviny, mastnou pizzu, smažené a obalované jídlo i, leč je to k pláči, většinu dezertů.

lizatko

4 Před hostinou si dejte do těla

Dalším trikem, díky kterému po pořádně hříšném jídle nezaznamenáte nežádoucí změny na váze, je vyčerpat zásoby glykogenu – cukru ve vašem těle, který tělo spaluje, aby získalo potřebnou energii. Proč to funguje? Vaše tělo nebude glykogen skladovat do nechtěných tukových polštářků, dokud nebudou zásoby glykogenu plné. To znamená, že čím prázdnější je vaše pomyslná přepravka glykogenu, tím víc špaget můžete sníst dřív, než to bude vidět na vašich stehnech. Jak toho docílíte? Před tím, než začnete hodovat, zajděte do posilovny (nejlépe v tentýž den nalačno). Intenzivní kruhové tréninky jsou tou nejlepší cestou. I 20ti minutové cvičení může mít zásadní vliv. Pokud se chcete ještě více nabudit, dejte si před tréninkem černou kávu. Studie dokazují, že kofein konzumovaný před cvičením může zvýšit spalování tuků.

5 Nepřežeňte to

Cože? Není celou myšlenkou toho, o čem tady píšeme, přecpat se k prasknutí, aby všechna ta dřina stála za to? Ve skutečnosti ne. Plánované škobrtnutí v dietě je příležitostí, jak jíst to, co máte nejradši. Nejde o to, abyste snědli, kolik se do vás vejde. My známe dva způsoby, jakými se můžete ochránit před přecpáním se. Zaprvé – nastavte si časový limit. Pamatujte, že hříšnější jídlo neznamená přejídání po celý den. Nepřežeňte to a nedopřávejte si celodenní konzumaci kalorických jídel nebo jídel z fast foodu. Dejte si dva tři kousky pizzy, ne celou.

male porce

Zadruhé – kontrolujte zkonzumované množství. Ano, i v případě, že si zrovna dopřáváte. Nejlepší je objednat si poloviční porci toho, co máte nejradši. Porce v restauracích jsou většinou příliš velké, takže se může dost snadno stát, že se přejíte. Doporučujeme, abyste si objednali porce těstovin a dalších jídel, které se svojí velikostí budou rovnat velikosti předkrmů. Možná se to zdá šílené, ale věřte, že vám to bude úplně stačit ke spokojenosti a jako bonus si tím nepokazíte dřívější dietní úsilí.

Přidejte komentář