Recepty

Bez-rýžové rizoto s houbami a špenátem

Autor:   | 

Rizoto bez rýže – to zní dost zvláštně, nemyslíte?

Ale tento recept skutečně existuje a ujišťuji vás, že i můj partner, který byl zpočátku trochu na vážkách, co si o tom jídle má myslet, ho prostě zbožňuje a dokonce mě požádal, abych ho uvařila jeho rodičům, když k nám měli přijít na návštěvu.

Jsem blázen do zkoušení nových věcí a když jsem na Instagramu viděla fotografie jídla, které se jmenuje rizoto, ale ve skutečnosti je to květák, který je zpracovaný tak, že jeho výsledná konzistence vypadá jako rýže, věděla jsem, že to musím zkusit.

Baví mě vařit z ingrediencí, které už mám doma a zrovna tento týden jsem v lednici objevila špenát a ve spíži sušené houby shitake. Tak jsem to všechno dala dohromady, navzdory tomu, že toto jídlo zahřívá a proto se spíš hodí pro zimní období. Ale věřte mi: výsledek mě nezklamal.

Samozřejmě, že to není, jako byste jedli rizoto – textura je trochu jiná, ale použití květáku namísto rýže dodá jídlu tak dobrou a nezvyklou chuť!

bezryzove rizoto

Ingredience

1 středně velký na růžičky rozdělený květák

3/4 šálku hub, nejlépe shitake

2 plné hrsti špenátu

2 lžičky rozmačkaného česneku

1 malá, na kostičky nakrájená cibule

2 šálky zeleninového vývaru

olivový olej

1/4 šálku parmazánu (pokud jste vegani, zkuste 2 lžíce přírodních kvasinek)

nahrubo nasekané makadamové oříšky, množství dle chuti

Porce pro 3-4 osoby

houby

Postup

Houby dejte do misky. Pak přiveďte k varu 1 šálek vody a 1/2 šálku zeleninového vývaru a zalijte jím houby. Nechte máčet po dobu asi 10 minut, dokud nezměknou. Přidání trochy zeleninového vývaru dodává houbám lepší chuť (někdy totiž ochutnají tak trochu „zemitě“), ale čistá voda funguje také.

Do mixéru dejte květák a mixujte přibližně 2-3 minuty, dokud jeho kousky nebudou mít velikost rýže.

Rozehřejte velkou pánev, dejte do ní cibuli a smažte ji dozlatova cca 3-4 minuty. Přidejte ​​česnek a pokračujte další 2 minuty.

Přidejte květákovou rýži a asi minutu míchejte, dokud se vše nespojí.

Přidejte zeleninový vývar, prohřejte, zakryjte pokličkou a vařte, dokud se většina šťávy nevypaří. Dejte pozor, aby z květákové rýže nebyla jen kaše, ale zůstala „al dente”.

Přidejte špenát, houby a parmazán. Vařte, dokud špenát nebude měkký.

A můžete podávat! Bez-rýžové rizoto dejte na talíře nebo do misek a posypte makadamovými oříšky. Dodají jídlu „šťávu“.

Přidejte komentář