Recepty

Cizrnové karbanátky

Autor:   | 

Čas na přípravu: 10 minut

Čas na vaření: 30 minut

Dohromady: 40 minut

Cizrnové karbanátky jsou chutné, výživné a variabilní – můžete si je dát jako hlavní chod v pita chlebu, v tortille, ke quinoe nebo celozrnné rýži. Výborné jsou také se salátem, dušenou zeleninou nebo samotné jako předkrm. Jsou skvělým obědem do krabičky. V práci nebo ve škole vám je budou všichni závidět.

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • 3 polévkové lžíce zeleninového vývaru
  • ½ cibule, nakrájená
  • 1 velký stroužek česneku, nakrájený
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky koriandru
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ⅛ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 2 lžíce vajíčka ze lněných semínek*
  • ¾ hrnku strouhanky
  • ¼ hrnku cizrnové (či jiné, např. pohankové, celozrnné,…) mouky
  • pálivá omáčka (není nutné)

*Vajíčko ze lněných semínek: 2 lžíce rozdrcených lněných semínek zalijte 6ti lžícemi vody. Nechce stát minimálně 15 minut do zhoustnutí a potom používejte místo vajíčka.

cutlet-1322708-640x480Jak na to?

  1. Zahřejte troubu na 180 °C.
  2. Plech vyložte pečícím papírem.
  3. Ve středně velkém kastrůlku zahřejte zeleninový vývar. Přidejte cibuli a vařte, dokud nezesklovatí. Po 3 minutách přidejte česnek a vařte další minutu. Přidejte zeleninový vývar, pokud to bude potřeba. Přidejte kmín, koriandr, černý a kajenský pepř, sůl a vařte další minutu. Směs vložte do mixéru, přidejte cizrnu, „vajíčko” a strouhanku. Směs rozmixujte tak, aby nebyla úplně jemná. Je třeba, aby v ní zůstaly hrudky. Přidejte čerstvý koriandr a ještě trochu mixujte.
  4. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl a pepř. Pokud jste na pálivější jídla, přidejte pálivou omáčku.
  5. Směs přesuňte do mísy. Do menší misky nasypte mouku.
  6. Ze směsi tvořte placičky, a ty poprašte moukou.
  7. Karbanátky dejte na pečící plech a pečte 30 minut, nebo dokud nebudou zlatavé a křupavé na povrchu.
  8. Můžete je servírovat s (veganskou) zakysanou smetanou, jarní cibulkou, citronovými či limetkovými plátky nebo rozmačkaným avokádem. Skvěle se hodí k jakékoli zelenině. A jsou perfektním obědem do práce nebo do školy.mexican-tacos-1329691-639x478

Přidejte komentář