Jídelníček

Dieta od Středozemního moře

Autor:   | 

Středomořská kuchyně je prostě skvělá. Chutná, výživná, jednoduchá a přesto pestrá. Je bohatá na olivový olej, ryby, rostlinné produkty a luštěniny. Vystačí si bez mléčných produktů a červeného masa. Navíc je nesmírně přínosná pro lidské tělo – dokáže snížit nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky druhého typu, vysokého krevního tlaku, obezity a dokonce Alzheimera.

Denní jídelníček lidí ze Středozemí zahrnuje spousty olivového oleje, čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin, ryb a celozrnných produktů. Občas se v něm vyskytne i víno a červené maso. Středozemskou kuchyní se necháváme rádi inspirovat. Do našich kuchyní (a gastronomických srdcí) si našla cestu řada věcí.

Olivový olejolive-oil-1525964-639x852

Olivový olej je nepostradatelnou součástí každé středomořské kuchyně. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a vitamín E. Tato zázračná zlatavá tekutina obsahující antioxidanty a mnohé vitamíny pomáhá redukovat vznik zánětů v těle a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, žloutenky, artritidy a Alzheimera. Mimoto prospívá pleti a vlasům.

Rajčata

Do salátů, zálivek, omáček, polévek, špízů a grilované zeleniny – tam všude patří podle Středozemců rajčata.  Kromě toho, že jim chutnají, obsahují spoustu antioxidantů, které přispívají prevenci rakoviny. Vitamíny atomatoes-3-1532477-640x480 minerály hojně zastoupené v rajčatech pomáhají v boji s vnějšími toxiny a vysokým cholesterolem. Mužské čtenáře by mělo zajímat, že průzkumy prokázaly blahodárné účinky při potížích s prostatou.

Tip: z rajčat vždy vyřízněte zelené částečky u stopky – ty jsou nestravitelné a ve velkém množství mohou být jedovaté.

Česnek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Protože lidé ze Středozemí ví, co je pro ně dobré, používají česnek všude, kde můžou. Je to chutný zdroj antioxidantů, má minimum kalorií (a maximum vitamínů a minerálů) a dokáže povzbudit imunitní systém. Aby toho nebylo málo, pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšovat cholesterol a dokonce i bojuje s akné. Závěr? Krájejte, mačkejte, mažte, drťte! Zkrátka přidávejte česnek tam, kam se to bude alespoň trochu hodit. Průzkumy dokonce tvrdí, že si tím můžete prodloužit život.

Cizrna

Zatímco se u nás cizrna stává známou a oblíbenou teprve teď, ve Středozemí ji zbožňují a hojně používají už odnepaměti. Vyrábí z ní hummus, což je fantastická pomazánka, a falafel. Přidávají ji do salátů a těstovin. Dokáží z ní udělat hvězdu hlavního chodu nebo ji použít jako variabilní přílohu. Cizrna si zaslouží spoustu pozornosti už jen proto, že je bohatá na bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Je bezlepková, obsahuje vitamíny B2 a B6, železo a kyselinu listovou, která je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy.

Ryby a mořské plodyfishes-1549172-640x480

Díky blízkosti moře mají obyvatelé Středozemí celoroční přístup k čerstvým rybám a plodům moře. To se samozřejmě projevuje v jejich jídelníčku a následně na jejich zdraví. Ryby jsou pro lidské tělo nesmírně prospěšné, neboť obsahují spoustu bílkovin a málo tuku. Odborníci doporučují konzumovat ryby nebo jiné mořské plody minimálně dvakrát týdně. Pro jednou zapomeňte na řízek nebo kuřecí plátek a radši si připravte lososa, tuňáka, makrelu nebo krevety.

Čočka

lentils-1-1149493-640x480Druhů čoček je spousta. Klasická zelená typická pro českou kuchyni, červená, puy, … Barvy a velikost mají různé, v benefitech se ale příliš neliší. Malá luštěninová zrníčka překypují vlákninou, bílkovinami, železem, kyselinou listovou, manganem atd. Půl hrníčku čočky obsahuje jen 115 kalorií, 9 gramů bílkovin a 8 gramů vlákniny.  Inspirujte se středomořskou kuchyní a přidávejte je všude. Do salátů, do karbanátků, polévek i omáček. Zvýšíte tím výživovou hodnotu jídla a dosáhnete toho, že vás jídlo daleko víc zasytí.

Inspirujte se Středozemím a …sun-croatia-1557268-639x852

  • Zvyšte svůj příjem zeleniny, ovoce, celozrnných produktů a luštěnin.
  • Nešetřete ovocem ani zeleninou. Klidně si dopřejte 7 až 10 porcí.
  • Alespoň dvakrát týdně si dejte ryby a mořské plody na úkor červeném masa.
  • Zásobujte se olivovým olejem a minimalizujte používání másla.
  • Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám. Čím víc ingrediencí je na obalu, tím méně byste toho měli sníst.
  • Mléčných výrobků, vajíček, sýru a drůbeže si dopřávejte méně.
  • Svačte výživné a zdravé ovoce, nesolené oříšky a semínka, sušené ovoce a zeleninu s luštěninovými pomazánkami.
  • Pijte vodu. Vyvarujte se perlivým a přeslazeným limonádám a občas si dopřejte červené víno.

Přidejte komentář