Recepty

Horkému chai se nic nevyrovná!

Autor:   | 

A to ani v létě… Víte, že pití teplých nápojů vás ve výsledném efektu ochladí? Vytvořit si doma vlastní mix chai koření je navíc tak jednoduché.

Masala chai – známý také jako „chai“ nebo „chai čaj“ – je tradiční čaj z Indie, který obsahuje mix aromatických bylinek a koření spojený s černým čajem a mlékem. Je známý díky schopnosti preventivně bojovat s nachlazením. Je dokonalým nápojem na dlouhé zimní večery, protože má schopnost zahřát vaše tělo v situaci, kdy na vás jde rýma. Nadruhou stranu vám v parném létě dodá potřebnou energii a kdyby vám přece jen vadila jeho teplota, je výborný i v chlazené formě.

hrebicek do chai

Jestli chcete vytvořit ten nejlepší mix chai koření, začněte s celými kousky koření a sami si je doma namelte. Vynechte to jedině u zázvoru, ten použijte sušený. Dost možná máte většinu surovin ve svých kuchyňských skříňkách právě teď. Tím, že si mix vytvoříte sami, znatelně ušetříte.

Jestli doma nemáte celé kousky koření a najdete jenom předem namleté, nevadí. Použijte je. Konečný produkt bude mít víceméně stejnou chuť. Množství ingrediencí můžete přizpůsobit tomu, kolik směsi chcete.

Co je potřeba

–       stará zavařovací sklenice

–       kuličky černého pepře (1/2 lžíce mletého)

–       celé větvičky skořice (2 lžíce mleté)

–       mletý zázvor (2 lžíce)

–       tobolky kardamomu (1 lžíce mletého)

–       celý hřebíček (1 lžíce mletého)

–       celý muškátový oříšek (1/2 lžíce mletého)

domaci chai

Co dělat

  1.   Umelte koření v hmoždíři, ručním nebo elektrickém mlýnku a pak každé koření prosejte hustým sítkem. Větší kousky koření, které vám jím neprojdou, vraťte do hmoždíře nebo mlýnku a umelte je na jemnější kousky. Pokud máte mleté koření, tento krok přeskočte.
  2.   Smíchejte mleté koření ve sklenici.

chai mix

Teď jste připraveni dělat si horkého chai čaje, kolik se vám zachce.

Přidejte komentář