Recepty

Květáková polévka

Autor:   | 

Lahodná, krémová a vydatná polévka nenáročná na sacharidy, vhodná především pro dlouhé, chladné noci.

Porcí: 6

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření: 30 minut

Celkový čas: 45 minut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredience:

4 plátky nakrájené slaniny

2 lžíce nesoleného másla

2 dva stroužky slisovaného česneku

1 nakrájená cibule

2 ostrouhané mrkve nakrájené na kostičky

2 stonky nakrájeného celeru

¼ šálku hladké mouky

4 šálky kuřecího vývaru

1 šálek 2 % mléka

1 nahrubo nasekaný květák

1 bobkový list

sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

2 lžíce čerstvě nasekané petržele

Postup:

1. Rozehřejeme velkou pánev na střední teplotu. Přidáme slaninu a vaříme ji, dokud není hnědá a křupavá, asi 6-8 minut. Poté ji rozložíme na pečící papír a dáme stranou.

bacon-1-1323904-638x449

2. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo na středním plameni. Přidáme česnek, cibuli, mrkev a celer. Vaříme za občasného míchání do křupavosti 3-4 minuty. Přidáme květák a bobkový list. Znovu vaříme do měka za občasného míchání, asi 3-4 minuty.

3. Vmícháme mouku, dokud se barva nezmění lehce do hněda, trvá to asi 1 minutu. Postupně přidáváme kuřecí vývar a mléko a vaříme za neustálého šlehání až do mírného zhoustnutí, asi 3-4 minut.

4. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a dusíme, dokud květák nezměkne, asi 12-15 minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, přidáváme mléko, dokud nedosáhneme požadované konzistence.

5. Podáváme ihned, zdobíme slaninou a petrželkou.

Přidejte komentář