Recepty

Pečené kuře na citrusech a bylinkách

Autor:   | 

Vyzkoušejte toto elegantně snadné kuře pečené s čerstvými citróny, pomeranči a bylinkami. Je skvělé na víkendový večer i pro speciální příležitosti. Kuře je křehké a rozplývá se v ústech. Koření můžete také vyměnit za pikantní mix a místo pomerančů použít limetky.

Množství: 6 porcí

marinated-chicken-1319013-638x424

Ingredience:

¼ šálku olivového oleje

4 stroužky mletého česneku

4 lžíce cukru

2 celé citróny, jeden vymačkaný a druhý nakrájený na plátky

2 celé pomeranče, jeden vymačkaný a druhý nakrájený na plátky

1 lžíce italského koření

½ lžičky sladké papriky

1 lžička sušené cibule

¼ lžičky drcených chilli vloček

Sůl a čerstvě drcený pepř, dle chuti

10-12 kuřecích kousků s kostí (stehna a nohy jsou nejlepší), osušené

1 středně velká cibule, nakrájená na silné plátky

1 lžička sušeného nebo čerstvě nakrájeného tymiánu

1 lžíce sušeného nebo čerstvě nakrájenéh rozmarýnu

Volitelné: čerstvé nasekané bylinky (rozmarýn, tymián, petržel) jako obloha

lemon-1479108-640x480

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C.

V malé misce ušlehejte olivový olej, česnek, cukr, citrónovou šťávu, pomerančovou šťávu, italské koření, papriku, sušenou cibuli, chilli vločky, sůl a pepř.

Rozmístěte části kuřete rovnoměrně do zapékací mísy kůží nahoru a zalijte je směsí s olivovým olejem ze všech stran. (Pokud jste kuře ve směsi marinovali, veškerou směs vylijte do zapékací mísy.)

Rozmístěte kousky citrónu, pomeranče a cibule kolem kuřete i dospod. Posypte bohatě tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem.

Pečte nezakryté asi hodinu, nebo dokud není upečená šťáva čirá.

Přesuňte části kuřete na servírovací tác a jako oblohu přidejte nasekané čerstvé bylinky. Dobrou chuť!

orange-blossom-1566528-640x480

Poznámky a vylepšováky:

Pečení kuřecích prsou trvá na rozdíl od výše zmíněných částí kuřete pouze 30-40 minut.

Pro lepší chuť může být kuře marinované v plastové nádobě nebo tašce po několik hodin nebo přes noc ve směsi koření s olivovým olejem.

Je skvělé kuře servírovat se salátem, citronovým orzo, brambory nebo česnekovým chlebem.

Vyměňte rozmarýn a tymián za koriandr a podávejte s rýží. Není třeba být robotem – buďte kreativní!

Přidejte komentář