Recepty

Teriyaki kuře se zeleninou

Autor:   | 

Teriyaki kuře se zeleninou se stalo poslední dobou jedním z mých nejoblíbenějších jídel. Pro mě je jednoduše perfektní, protože jeho příprava zabere minimum času a navíc je to extrémně všestranné a chutné jídlo.

Množství: 4-6 porcí

Celková doba přípravy: 20-25 minut

Ingredience:

  • 1 000-1 500 gramů organických kuřecích prsou, nakrájených
  • 400 gramů organické čerstvé brokolice
  • 2 stroužky česneku, lze také použít zázvor
  • 4-5 velkých organických mrkví, nakrájených
  • 2 lžíce olivového oleje
  • popř. chilli vločky

Teriyaki omáčka:

  • 2 lžíce zázvoru, nakrájeného
  • ⅓ šálku sojové omáčky, bezlepkové
  • ⅓ šálku studené vody
  • 3-4 lžíce kukuřičného škrobu
  • ¼ šálku medu nebo nerafinovaného cukru

carrots-1326182-639x426

Fresh green vegetables, isolated on white, macro close up with copy space

Postup:

Pokud připravujete omáčku pro pozdější spotřebu:

  • V misce smíchejte ingredience na teriyaki omáčku.
  • Na pánvi ohřívejte směs tak, že za občasného míchání postupně stáhnete plamen ze středního ohřevu na nízký, dokud vám omáčka nezhoustne. Po dobu asi 5 minut.
  • Nechte omáčku zchladnout a uskladněte ji ve vakuově uzavřené skleněné nádobě v lednici.

Příprava celého jídla:

  • Do velké hluboké pánve přidejte olivový olej a rozpalte ho.
  • Přidejte kuře a mrkev a za občasného míchání vařte, až maso téměř úplně zkřehne, asi 6-8 minut.
  • Přidejte česnek a vařte další minutu.
  • Zatímco se kuře vaří, vložte brokolici na 6-7 minut do mikrovlnné trouby. Doba ohřevu závisí na výkonu vaší mikrovlnky. Většinou stačí 3-4 minuty.
  • Přilijte teriyaki omáčku do pánve ke kuřeti s mrkví a míchejte asi 1-2 minuty, dokud nezhoustne.
  • Vypněte plamen a přidejte brokolici a případně i chilli vločky. Míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Podávejte s hnědou rýží nebo rýžovými nudlemi.

Přidejte komentář