Recepty

Vegetariánská Jambalaya

Autor:   | 

Nedostatek potravin (především zeleniny a živočišných bílkovin) na jihu USA v 18. stol. přispěl e vzniku některých z nejchutnější pokrmů v Americe.

Místní obyvatelé měst se scházeli na začátku týdne s jakýmikoli zbytky jídla – cibulové slupky, celerové listy, kousky salámu nebo masa… Ingredience byly vhozeny do hrnce a maskovány exotickým kořením, například cajunem, paprikou a kreolským kořením. Kreativním vytvářením pro zamezení plýtvání jídlem tak vznikl i pokrm Jambalaya. Více než milion žen už se rozhodlo vyzkoušet vlastní vaření bez zbytků a bez masa na způsob Jambalaya. Tento pokrm je velice podobný španělské misce paella a zahrnuje širokou škálu produktů od rýže, zeleniny až po netradiční koření.

Takže pokud je vaše lednice téměř vybílená, nebojte, tento recept už nakrmil mnoho hladových úst a chcete-li použít zbylé kousky dobrého jídla, Jambalaya je perfektní způsob, jak zamezit jejich zbytečnému vyhazování.

Tady je náš recept:

Příprava: 10 minut

Doba vaření: 40 minut

SLOŽENÍ

Můžete použít libovolné kombinace následujících typů zbytků jídla:

vegetarianska dobrota

  • 250 gramů vegetariánské klobásy (sluncem sušená rajčata, chuť je úžasná)
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule (nakrájená)
  • 6 žebra celeru (nakrájené)
  • 3 papriky (zelené)
  • 1 šálek hnědé rýže
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 plechovka rajčat (nakrájejte na kostičky)
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 4 lžičky cajunského koření
  • mořská sůl (dle chuti)

NÁVOD

vyborny recept

  • Vařte ve velkém hrnci na mírném ohni, přidejte olivový olej, vegetariánské párky a cajunské koření.
  • Vařte, dokud klobásy nezačnou hnědnout, asi 5 minut.
  • Přidejte do hrnce cibuli (možná zde budete muset přidat trochu více oleje) a pokračujte ve vaření na mírném ohni asi 3 minuty.
  • Přidejte celer, papriky, uzenou papriku a hnědou rýži, zeleninový vývar a na kostičky nakrájená rajčata. Dobře promíchejte.
  • Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a teplo stáhněte na nízkou úroveň.
  • Vařte po dobu asi 30 minut, nebo dokud rýže nezměkne.
  • Jakmile je rýže měkká, ochucujte – přidejte sůl podle svých představ.
  • Servírujte a užívejte si!

Kdo by řekl, že zbytky jídla by mohly ochutnat tak dobře?

Přidejte komentář