Recepty

Výborné kapustové rolky s houbami a luštěninami místo masa

Autor:   | 

Vždycky jsem milovala závitky. Rýžové, z nori řas, zeleninové,… Proto mě tak nadchlo, když jsem se dozvěděla o existenci kapustových rolek. Jíst kapustu jen tak v salátu? NUDA! Zabalit do ní spoustu zeleniny a dalších dobrot? Ano, prosím! Své vlastní verze závitků jí lidé v mnoha zemích a kulturách po celém světě. Co je spojuje, je maso jako hlavní komponent jídla. Ale naše verze jde proti proudu! Přináším vám výbornou veganskou verzi, která maso vyměňuje za čočku, houby a spoustu asijských chutí.

Inspirací pro tento recept byla čínská verze kapustových rolem, kterou jsem ochutnala kdysi dávno. Čínské závitky se vaří nad párou. Napařování jídla je jednoduchým a rychlým procesem, díky kterému se vám podaří spojit všechny chutě dohromady v jedno velké MŇAM.

Jestli chcete do svého jídelníčku dostat více rostlinné stravy a živin, tento recept je to pravé! Čočka je z 36 % tvořena bílkovinami, obsahuje spoustu železa a vlákniny, takže vás na dlouho zasytí. Houby jsou další skvělou ingrediencí nejen díky spoustě vitamínů a minerálů, ale i tomu, že jejich textura a zemitá chuť připomíná maso. Vegani a vegetariáni si je při nahrazování masa nemůžou vynachválit.

Finální produkt servírujte s dipem, který máte rádi, nebo s tím, jenž vám popisuji níže. Úspěch zaručen! Jsem si téměř jistá, že toto jídlo zařadíte na seznam svých oblíbených receptů.

vynikajici rolky

Na náplň

  • 5 středních hub, očistit a nakrájet
  • 1 střední cibule, nakrájet,
  • 1 chilli paprička, vypeckovat a nakrájet
  • 1 stroužek česneku, nakrájet nebo rozmačkat
  • 2 cm zázvorového kořene, nastrouhat
  • 1 hrnek uvařené hnědé rýže
  • 1 hrnek uvařené quinoi (cca 1/3 v syrovém stavu)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl a pepř k dochucení

Na omáčku

Jednoduchá buráková omáčka: smíchejte dohromady ½ hrnku hladkého burákového másla, ½ hrnku horké vody, ¼ hrnku čerstvé limetkové nebo citronové šťávy, 1 polévkovou lžíci sójové omáčky, 1 lžící agávového sirupu a je to.

Jednoduchá sójová omáčka: smíchejte dohromady 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci rýžového sirupu, ½ lžičky sezamového oleje, 1 najemno nakrájenou jarní cibulku a máte hotovo.

Na obal

  • 1 hlávka kapusty bez velkých vnějších listů

veganske jidlo

Návod

  1. Vodou naplňte velký hrnec – takový, do kterého se vám vejde celá hlava kapusty – a dejte vařit. Pokud máte doma hrnec s vestavěným cedníkem (např. na těstoviny), použijte ten. Do vřelé vody dejte kapustu a vařte 3 až 5 minut. Díky tomu budou listy jemné a nebudou se rozpadat. Nechte okapat a dejte stranou.
  2. Z celé kapustové hlavy jemně oddělte 8 až 10 velkých vnějších listů. Dejte si pozor, aby listy zůstaly co nejvíc kompaktní. Malý tip – zkuste odkrojit pevnou stopku, která je na spodní části každého listu. Vaším cílem je mít 8 až 10 perfektních středních nebo velkých listů, do kterých budete balit náplň. Každý list osušte a dejte stranou.
  3. A teď je čas na náplň: v pánvi zahřejte na střední teplotu trochu sezamového oleje. Poté přidejte cibuli, česnek, chili a zázvor. Opékejte, dokud nezačne cibule sklovatět.
  4. Pak přidejte houby, přikryjte a na středním ohni opékejte 5 minut.
  5. K základu přihoďte čočku a quinou. Zamíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  6. Teď přidejte sójovou omáčku a vařte další minutu nebo dvě. Následně nechte směs vychladnout.
  7. Kapustové listy rozložte na rovnou plochu. Vezměte hrst houbové náplně a dejte ji asi 2 až 3 centimetry od rohu každého listu. Složte strany a list s náplní zabalte (jako burrito). Tím se vám podaří vytvořit kompaktní kapustový závitek. Pokračujte se zbytkem listů, dokud vám nedojde směs. Pokud se vám budou kapusty rozevírat, vezměte párátko a propíchněte je.
  8. Je několik způsobů, jakými můžete rolky vařit. U mě ale vede jednoznačně dušení: do pánve či hrnce dejte vodu a vložte košík, který používáte na napařování. Jakmile začne voda vřít a vidíte páru, je čas.
  9. Vaše kapustové rolky stačí už jen dát na napařovač, přikrýt pokličkou, snížit teplotu na médium a čekat.
  10. Kapustové rolky jsou hotové, když jsou perfektně jemné. Podávejte je s dipy, na které máte zrovna chuť.

Přidejte komentář